Den Grønne Karavane

Lav klimavenlig økomad

Læreroplæg

Det følgende er inspiration til noget af det faglige indhold som læreren bør gennemgå med eleverne så de får fuldt udbytte af aktiviteten og forståelsen for hvad økologi er for noget. Der er fagligt indspark til oplæg om økologisk produktion og forskellen på økologiske og konventionelle fødevarer. For at komme hel vejen rundt om bæredygtighedstanken er der også oplæg om spisevaner og elvaner.

Via linket ovenfor kan du få en kort introduktion til:

  • Krav til økologien
  • Det konventionelle “almindelige” landbrug
  • Grundvand er vores drikkevand
  • Husdyr og dyrevelfærd
  • Sundhed

Via linket ovenfor kan du få en kort introduktion til:

  • Forskel på fødevarer
  • Madspild
  • Gode elvaner i køkkenet

Spørgsmål til eleverne

For at komme rundt om emnerne, kan det være en god ide at spørge eleverne hvad de ved om økologi, bæredygtighed, klimavenlig mad og hvad deres rolle er mht. indkøb og madlavning i hjemmet. Dette kan gøres enten undervejs i værkstedet, eller til slut, hvor alle er færdige med retterne og eleverne sidder samlet ved bordet og smager på de retter de har lavet. Eksempler på spørgsmål kan være:

  • Hvad betyder økologi?
  • Hvordan kan man se, om en vare er økologisk?
  • Hvorfor er det godt at købe økologiske varer?
  • Køber dine forældre økologiske varer?
  • Hvad er klimavenlig mad?
  • Hvorfor er det bedst at spise grøntsager i sæson?
  • Hvad er madspild?
  • Hvordan kan I undgå madspild?
  • Hvordan kan man spare på strømmen, når man laver mad?
  • Hjælper I med til at købe ind?
  • Hjælper I med til at lave mad?
  • Er det, I normalt spiser, anderledes end det, vi har fået i dag?
  • Hvad kan I bedst lide – og hvorfor?