Den Grønne Karavane

Miljøavis

Er der små journalistaspiranter på skolen, så har de chancen for at afprøve det skrivende medie i dette værksted. Eleverne skal nemlig fremstille en Miljøavis, der fortæller om alle de aktiviteter, der er igangsat i de tre dage skolen arbejder med miljø. Der er masser at skrive om fra de andre værksteder og mon ikke skoleinspektøren stiller op til interview, måske har han lært nogle gode miljøtips.

Rigtig god fornøjelse med skriveriet!

 

Værkstedet understøtter følgende Verdensmål: Se mere om Verdensmålene.

11. Bæredygtige byer og lokalsamfund


Alt det praktiske

Der udarbejdes en løbende miljøavis på fx Skoleblogs i Skoletube. Råder skolen over tilstrækkeligt antal bærbare computere, kan værkstedet foregå i hvilket som helst lokale. Ellers vil skolens EDB-rum være det oplagte sted at etablere en redaktion. Det er vigtigt, at der er et tilstrækkeligt antal computere, så samtlige “journalister” kan arbejde ordentligt uden at falde over hinanden.

Holdstørrelsen anbefales at være på ca. 12 elever (journalister) og 1 – 2 voksne. Der kan arbejdes i små grupper á 2 – 4 elever, nogle er fotografer og andre er skrivende journalister.

Tips

 • Måske kan en journalist fra lokalavisen inviteres til at holde et kort oplæg for eleverne om, hvordan man spotter og skriver en god historie.
 • Miljøavisen kan med fordel udgives på Elev- og ForældreIntra, hvis den ikke indeholder lokale fotos.
 • Af sikkerhedshensyn ved deling må eleverne tage situationsbilleder. Det er billeder, hvor en aktivitet eller situation er det egentlige formål med billedet. Eleverne bør undgå portrætbilleder.
 • Elevernes historier kan vises løbende på skærmen i INFO-boden.
 • Det er en god ide at USB-oplade kameraerne på forhånd.
 • Avisen kan også være ”hardcopies”, som hænges op i INFO-boden.

Lærervejledning

Redaktørfunktionen varetages af voksne, gerne med børneassistenter. Hold et lille oplæg for eleverne om hvordan man opbygger en god historie, hvordan man interviewer, lytter osv. Kunsten at redigere stoffet og trække det vigtigste ud, kan godt volde kvaler, især når man skriver til en lille avis.

Fordel eleverne i små reportergrupper og kamerahold. Derefter går reporterholdene og fotograferne i gang med at finde ud af, hvad de har lyst til at skrive om, hvilke historier, der bør i avisen, og hvordan de kan bruge de aktiviteter, der er på skolen til at snuse efter gode historier. Det er en god ide at holde et lille redaktionsmøde på ca. 15 minutter. Der sker meget på skolen, og da aktiviteten kører over tre dage, så vil avisen på Skoleblogs være i konstant udvikling. Det betyder, at redaktørernes fornemste opgave er at bevare overblikket og få et godt samarbejde med de forskellige reportergrupper. F.eks. er det ikke så interessant at have fem historier om fuglekasser, med mindre der sker noget nyt i værkstedet.

Journalisterne kan blive en slags miljøets vagthunde – en slags detektiver – på deres egen skole og ‘afsløre’, hvordan deres egen skole forholder sig til miljøet i indkøb af papir, kopiering, vandforbrug, elforbrug osv. – positivt og negativt. Brug gerne “voxpop” / spørgeskemaundersøgelser. Vær ikke bange for at stille kritiske spørgsmål (hvad er din største miljøbommert, hvornår er du dårligst til at passe på miljøet, osv.)

Indhold

Artiklerne skal selvfølgelig handle om miljørelaterede emner. Værkstedsdeltagere og andre involverede, børn og voksne, vil blive interviewet og fortælle om deres oplevelser. Der kan formuleres gode argumenter for at spare og passe på miljøet og gives gode råd til at spare på energien. Det kan selvfølgelig også være at avisen skal have en passende mængde “vandede vittigheder” og sladder.

Miljørelaterede emner kan være:

 • Skolens energi
 • Vandspild eller fornuftigt forbrug
 • Skrald eller genbrug
 • Skolens indkøb
 • Naturen på skolen
 • Transport til skolen

Få evt. inspiration til andre historier i quizzerne fra Infoboden.


Materialer

 • Skolan leverer 6-10 pc’er med adgang til Skoletube.

Den Grønne Karavane kommer med:

 • 2 kameraer med USB-lader og USB-cardreader til at tage få billeder til avisen.
 • Penne og notesblokke.