Den Grønne Karavane

Miljøavis

Lærervejledning

Redaktørfunktionen varetages af voksne, gerne med børneassistenter. Hold et lille oplæg for eleverne om hvordan man opbygger en god historie, hvordan man interviewer, lytter osv. Kunsten at redigere stoffet og trække det vigtigste ud, kan godt volde kvaler, især når man skriver til en lille avis.

Fordel eleverne i små reportergrupper og kamerahold. Derefter går reporterholdene og fotograferne i gang med at finde ud af, hvad de har lyst til at skrive om, hvilke historier, der bør i avisen, og hvordan de kan bruge de aktiviteter, der er på skolen til at snuse efter gode historier. Det er en god ide at holde et lille redaktionsmøde på ca. 15 minutter. Der sker meget på skolen, og da aktiviteten kører over tre dage, så vil avisen på Skoleblogs være i konstant udvikling. Det betyder, at redaktørernes fornemste opgave er at bevare overblikket og få et godt samarbejde med de forskellige reportergrupper. F.eks. er det ikke så interessant at have fem historier om fuglekasser, med mindre der sker noget nyt i værkstedet.

Journalisterne kan blive en slags miljøets vagthunde – en slags detektiver – på deres egen skole og ‘afsløre’, hvordan deres egen skole forholder sig til miljøet i indkøb af papir, kopiering, vandforbrug, elforbrug osv. – positivt og negativt. Brug gerne “voxpop” / spørgeskemaundersøgelser. Vær ikke bange for at stille kritiske spørgsmål (hvad er din største miljøbommert, hvornår er du dårligst til at passe på miljøet, osv.)

Indhold

Artiklerne skal selvfølgelig handle om miljørelaterede emner. Værkstedsdeltagere og andre involverede, børn og voksne, vil blive interviewet og fortælle om deres oplevelser. Der kan formuleres gode argumenter for at spare og passe på miljøet og gives gode råd til at spare på energien. Det kan selvfølgelig også være at avisen skal have en passende mængde “vandede vittigheder” og sladder.

Miljørelaterede emner kan være:

  • Skolens energi
  • Vandspild eller fornuftigt forbrug
  • Skrald eller genbrug
  • Skolens indkøb
  • Naturen på skolen
  • Transport til skolen

Få evt. inspiration til andre historier i quizzerne fra Infoboden.